Orzechowe placuszki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Orzechowe placuszki są pyszna alternatywą dla klasycznych racuchów z jabłkami. Tak naprawdę wystarczy tylko kilka składników i mamy gotowe drugie śniadanie czy kolację. Orzechowe placuszki powstały, gdyż zostały mi mielone orzechy włoskie. Często bywa u mnie, że zostają mi jakieś bakalie, a takie placuszki są idealnym rozwiązaniem, gdy nie chcemy wyrzucać pozostałych bakali. Orzechowe placuszki są mięciutki, łatwe i bardzo orzechowe. Przygotowanie ich zajmuje mniej, niż 30 minut, wiec sprawdzą się również jako śniadanie. Orzechowe placuszki są zatem daniem uniwersalnym. Polecam !
Składniki:
250 g mąki(1,5 szklanki)
200 g jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
120 g mielonych orzechów włoskich(3/4 szklanki)
50 g cukru(około 5 łyżek)
80 ml oleju Wielkopolskiego
25 g proszku do pieczenia(2,5 łyżki)
1 jajko
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, jajko i 50 ml oleju mieszamy energicznie trzepaczką. 30 ml oleju rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu kładziemy po 1-2 łyżek ciasta i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Postępujemy tak do wyczerpania się ciasta. Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z cukrem pudrem lub miodem.Gotowe !


Hashtagi: #OlejKonwenanse ,#OlejWielkopolski . zachęcam do zajrzenia na stronę: www.olejkonwenanse.pl znajdziecie tam wiele ciekawych informacji.

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Smacznego !

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.