Sos czekoladowy-wskazówki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Sos czekoladowy to dla mnie jeden z podstawowych dodatków do deserów lub dań na słodko. Jednak często zdarzało mi się, że się warzył. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym nie próbowała do skutku. przepisów na sos czekoladowy jest kilkanaście. Ja jednak pokażę wam moje dwa sprawdzone przepisy.
Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej.
Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut.
Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się nie zważyła.
Podstawowy przepis na sos czekoladowy:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i czekamy, aby czekolada sama się rozpuściła. Chwilę mieszamy. Gotowe !
Podstawowy przepis na sos czekoladowy z masłem:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany
20 g masła
Czekoladę, masło i śmietanę wyjmujemy około1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotowujemy. Czekoladę zdejmujemy z kąpieli wodnej. Wlewamy do niej powoli ciepłą śmietanę. Powili mieszamy. Gotowe!


Źródło:Anna Starmach,”Pyszne 25″,s. 167

https://www.alemeksyk.eu/porady/item/451-jak-zrobic-sos-czekoladowy.html

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.