Ciasto „Stefanka ” z kremem budyniowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciasto „Stefanka” to jedno z moich ulubionych ciast. Lubię przygotowywać i zajadać się tym wspaniałym miodowym ciastem. Moim zdaniem ciasto „Stefanka” ma niepowtarzalny smak i aromat właśnie dzięki dodaniu do ciasta miodu. Tym razem jednak chcę wam przedstawić przepis na stefankę z kremem budyniowym. Jest to krem który wymaga cierpliwości, jednak myślę, że warto. Klasycznie tego typu ciasto przekładane jest kremem grysikowym(polecam mój przepis, który znajdziecie TU) . Moim zdaniem ciasto „Stefanka” z kremem budyniowym idealne jest na święta i wyjątkowe rodzinne okazję. Polecam !
Składniki:
ciasto
350 g mąki
150 g masła
150 g miodu
30 ml mleka( 3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
2 jajka
krem
500 ml mleka
250 g masła
150 g cukru
60 g budyniu(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej( 3 łyżki)
2 żółtka
dekoracja
120 g orzechów włoskich
100 g czekolady
50 g masła
Mąkę i proszek do pieczenia łączę ze sobą. Mleko, masło i miód rozpuszczam. Studzę. Do mąki dodaję 2 jajka oraz wystudzony tłuszcz. Łączę ze sobą. Ciasto chłodzę przez 40 minut w lodówce. Ciasto dzielę na trzy części. Każdy kawałek oddzielnie wałkuję i piekę na prostokątnej blaszce przez 10 minut w 180 stopniach(wyłożonej papierem do pieczenia). Studzę.
300 ml mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczam mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje zimną mieszankę. Mieszam do ponownego zagotowania. Mieszam do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram, dodając partiami zimny budyń. chłodzę w lodówce przez 10 minut.
Płaty ciasta przekładam kremem. Czekoladę rozpuszczam wraz z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy mielę. Gotową polewą zdobię ciasto. Posypuję orzechami.

Smacznego !

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.