Kokardki zapiekane z jabłkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Od czasu mojego ostatniego sukcesu z makaronem z białym serem postanowiłam iść za ciosem i przygotowałam kolejną propozycję z makaronem w roli głównej. Tym razem są to szybkie i łatwe kokardki zapiekane z jabłkami. To danie może być zarówno obiadem jak i podwieczorkiem. Nic nie może równać się ze smakiem i aromatem jesiennych jabłek zapiekanych w piekarniku. Kokardki zapiekane z jabłkami są w moim przypadku punktem obowiązkowym prawie każdego jesiennego popołudnia. To danie jest doskonałą bazą do interpretacji i fantazji kulinarnej. Delektujmy się kokardkami zapiekanymi z jabłkami przecież doskonale wpisują się w smaczną polską jesień.
Składniki:
250 g makaronu kokardki
30 g cukru(3 łyżki)
20 g cynamonu(2 łyżki)
20 g cukru waniliowego(2 łyżki)
3 jabłka
masło
woda
Wodę zagotowujemy. Dodajemy makaron. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze około 10 minut. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na plastry. Mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę makaronu, następnie jabłka. Znowu na jabłkach układamy makaron. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.


https://drive.google.com/file/d/0B2gRg-yq44wgZDJQV3hGZkFha28/view
(link do zdjęcia)
Smacznego !

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.