Puszyste placki z jabłkami(racuchy)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Puszyste placki z jabłkami(racuchy) to jedno z moich ulubionych dań. Słodkie, pełne jabłek puszyste placuszki są po prostu bez konkurencyjne. Osobiście nie znam osoby, która by nie lubiła tych puszystych placków z jabłkami(racuchów). U mnie w domu znikają zanim zrobię do końca całą partię. Myślę, że i u was jest podobnie? Puszyste placki z jabłkami są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można powiedzieć, że puszyste placki z jabłkami(racuchy) są wspomnieniem dzieciństwa, gdy moja babcia robiła mi takie same.
Składniki:
250 ml zsiadłego mleka
200 g mąki pszennej
80 g cukru(około 1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jabłka
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania placuszków

Jabłka myję, obieram ze skórki. kroję na mniejsze kawałki. Zsiadłe mleko, mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz jajka miksuję do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodaję pokrojone jabłka. Mieszam łyżką całość.
Olej rozgrzewam. Na rozgrzanym oleju układam małymi porcjami ciasto. Packi smażę z dwóch stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Placki posypuję cukrem pudrem.
racuchy z jablkami1
Smacznego !

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.