Kremówka wadowicka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kremówka wadowicka jest jednym z najpopularniejszych deserów Małopolski. Jest to pyszne ciastko przekładane kremem budyniowym i bitą śmietaną. Kremówka wadowicka oprócz tego, że jest pyszna jest również rozpoznawana nie tylko wśród mieszkańców Małopolski. Ciastko można wykonać zarówno na cieście francuskim, jak również na biszkoptowym. Kremówka wadowicka jest ciastkiem obok, którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Składniki:
500 ml mleka
360-400 g ciasta francuskiego(1 duże opakowanie lub dwa mniejsze)
200 ml śmietany 30%
200 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)+ 2 łyżki na oprószenie ciasta
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej(2,5 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
2 żółtka

Ciasto francuskie(rozmrożone) wałkujemy na wielkość blachy do pieczenia(jeśli są to dwa mniejsze ciasta, to nie wałkujemy tylko pieczemy oddzielnie). Kroimy na dwie części. Pieczemy oddzielnie przez 15-20 minut w 200 stopniach. Studzimy.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z obiema mąkami, proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlewam płyn do gotującego mleka. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Partiami dodaję wystudzony budyń. Ucieram, aż powstanie puszysty krem budyniowy.
Zimną śmietanę ubijam do momentu powstania bitej śmietany.Dosypuję cukier puder. Miksuję do połączenia składników. Chłodzę przez 5 minut w lodówce.
Na jednym blacie smaruję krem budyniowy. Następnie smaruję bitą śmietanę i układam drugi blat. Posypuję cukrem pudrem.
kremowka wadowicka1
Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.