Kokosowe naleśniki a’la rafaello

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kokosowe naleśniki a’la rafaello to prosta przyjemność delektowania się smakiem kokosa i migdałów, zawinięta w pysznym naleśniku. Jest to prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat migdałowy
krem
250 g serka mascarpone
50 g wiórków kokosowych
50 g migdałów w płatkach
50 g czekolady białej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
dekoracja
50 g czekolady białej
50 g wiórków kokosowych

Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą.
Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rozpuszczoną czekoladą naleśniki oraz posypujemy wiórkami kokosa.


https://drive.google.com/file/d/0B2gRg-yq44wgd0RxLUpYWlJrMjA/view?usp=sharing

Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.